מטא-מודל – המודל הלשוני ב- NLP

מהו המטא-מודל?

מטא-מודל (Meta-Model) – “המודל הלשוני” הוא מודל בתוך גישת ה-NLP, שמבוסס על מערך של דפוסי שפה. בעזרתם אפשר לחשוף ולשנות את המבנה העמוק של החשיבה והתקשורת שלנו. המטא-מודל מאפשר לנו לזהות ולהביא למודעות מוטיבי שפה שונים הבאים לידי ביטוי גם בצורה מילולית, ומעידים למעשה על תבניות מחשבתיות לא מודעות.

המטא-מודל פותח על ידי ריצ’רד בנדלר וג’ון גרינדר, מפתחי ה-NLP. המודל לשוני התגבש מתצפיות וניתוחים שערכו השניים על עבודתה יוצאת הדופן של המטפלת המשפחתית וירג’יניה סאטיר. מאחורי המודל הלשוני עומד הרעיון שהשפה שלנו היא השתקפות של החוויה הסובייקטיבית שלנו ושעל ידי הבנת מבנה השפה שלנו, אנחנו יכולים לקבל תובנות לגבי תהליכי החשיבה שלנו. עבודה עם כלי המטא-מודל מעודדת התבוננות עצמית על אותן תבניות מחשבה וביטוי, ומאפשרת יצירת תקשורת מיטיבה ואפקטיביות.

אפשר להשוות את המטא-מודל לזכוכית מגדלת איתה בוחנים ניואנסים מילוליים. בדיוק כפי שזכוכית מגדלת חושפת מורכבויות נסתרות, המטא-מודל חושף דפוסים לשוניים שעשויים לעוות או להגביל את התקשורת הפנימית והחיצונית, ולהביא לתובנות משנות מציאות.

מטא-מודל - פירוט ודוגמאות

תהליך התקשורת שלנו מחולק לשלושה שלבים: קליטה, עיבוד (תהליכים בתקשורת הפנימית) וביטוי חיצוני.
הנחת המודל הלשוני היא שבעת תקשורת כל אדם נוטה להשמיט או לעוות עובדות מסוימות ולייצר “כללים”  שאינם בהכרח נכונים. לפיכך, המטא-מודל מתמקד בשלוש קטגוריות של דפוסי שפה: השמטות, הכללות ועיוותים. כל אחד מאלו מתחלק גם הוא לכמה תתי-מחלקות. בהתאם למחלקות אלו, פותחו שאלות המטא-מודל, המאפשרות שיקוף מדויק ושבירת תבניות החשיבה המגבילות, עבור כל אחד מדפוסי השפה הנכללים במודל. 

דוגמא להשמטה: “אני לא יכול לעשות את זה”.
שאלת המטא-מודל במקרה זה יכולה להיות:”מה ספציפית אתה לא יכול לעשות?”
המענה לשאלה זו יחשוף את המידע שהושמט ויעודד בהירות תקשורתית ומחשבתית.

דוגמא להכללה: “אני תמיד נכשל”.
שאלת המטא-מודל במקרה זה יכולה להיות: “תמיד? האם אתה יכול לחשוב על מקרה בו לא נכשלת?”
שאלה זו מאתגרת את הדובר ומניעה אותו לשים לב גם למקרים בהם חווה הצלחה.

דוגמא לעיוות: “כולם חושבים שאני לא כשיר”.
שאלת המטא-מודל במקרה זה יכולה להיות: “איך אתה יודע זאת?”
שאלה זו חותרת להבאת פרטים וראיות התומכות באמירה, וע”י כך לבחינה מדוקדקת של נכונותה וייצוג מדויק יותר של המצב.

שימושים מעשיים של המטא-מודל ב-NLP

המטא-מודל הוא כלי בסיסי ב-NLP, אותו יכול המנחה לשלב בשיח באופן אינטגרלי בכל תהליך. מטרת השימוש במטא-מודל תהיה שיקוף דפוסי מחשבה ואמונות מגבילות ויצירת נתיבי מחשבה חדשים מקדמים. על ידי שימוש במודל הלשוני, מנחי NLP עוזרים למונחיהם להגביר את המודעות העצמית שלהם לתבניות שפה וחשיבה הבאות לידי ביטוי, מה שמוביל לשיפור מיומנויות התקשורת וקידום שינוי חיובי. אפשר ליישם את המטא-מודל בהקשרים רבים ושונים, כגון העלאת הביטחון העצמי, יכולת משא ומתן או יצירת זוגיות.

על ידי שימוש במודל הלשוני, אנו יכולים לשנות את צורת התקשורת שלנו, לערער על אמונות מגבילות ולהשיג הבנה ברורה יותר של המבנים הבסיסיים של החשיבה שלנו. המטא-מודל מאפשר לנו לגעת מתחת לפני השטח של הביטוי המילולי ולחקור את המשמעויות וההנחות העמוקות יותר מאחורי המילים שלנו. המטא-מודל עוזר לנו להיות מודעים יותר לשפה שבה אנו משתמשים, לזהות עיוותים מגבילים, או השמטות והכללות לא מועילות. כתוצאה ישירה מכך, אפשר לייצר תקשורת יעילה ומעצימה יותר עם עצמנו ועם אחרים.

לסיכום, המטא-מודל הוא כלי לשוני רב עוצמה בתוך NLP שעוזר לנו לזהות ולשנות את העיוותים, ההכללות וההשמטות שאנו מביאים לידי ביטוי. על ידי שימוש בשאלות של המטא-מודל, אנו יכולים לחשוף מידע נסתר, פרשנויות פנימיות והנחות לא מודעות ולאפשר תקשורת מדויקת ומקדמת יותר. בסופו של דבר, המטא-מודל מאפשר לנו להרחיב את גבולות החשיבה שלנו וליצור שינוי חיובי בחיינו.

הוסף/הוסיפי תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *