מה זה NLP?

YouTube video

מה זה NLP?

Neuro Linguistic Programing למתחילים

נתחיל בהגדרה: מה זה NLP?

NLP (נלפ), ראשי התיבות של המושג Neuro Linguistic Programming, היא שיטה שמטרתה לבחון את מאפייני החשיבה והתקשורת של אדם עם עצמו ועם סביבתו ולהציע דרכים וטכניקות יעילות לרתום את כוחו של התת המודע על מנת לקדם מטרה.

בהמשך המדריך נבהיר בדיוק מה זה אומר ואיך זה קורה אך קודם,  מילה לגבי הגדרות:

ישנן המון כאלו. אך אף אחת מהן, מניסיון, לא באמת עוזרת להפנים איך NLP עובד אלא אם מתנסים בשיטה וחווים אותה באופן בלתי אמצעי.
בהמשך, ניתן לך את ההזדמנות להבין ממה כולם מתלהבים כשהם מדברים על טיפול ב- נלפ. בינתיים, הנה הגדרה אחרת, לכאורה שונה לחלוטין אך גם היא, מתארת היטב את השיטה.

מה זה NLP? רוברט דילץ, ממייסדי הדור ה-2 ל-NLP, משתף:

YouTube video

אז הבנו עד כה, שכל תשובה, לשאלה “מה זה NLP” תהיה אחת, מיני רבות. פשוט כי ההגדרה היא סובייקטיבית!
אז איך מגיעים לתשובה למה שבאמת מעניין?

כיצד ה-NLP יכול לעזור לך? כיצד הוא יעזור לאנשים שחשובים לך?

הנה הזדמנות לחוות תהליך NLP בעצמך ולהחליט אם זה בשבילך
או אם תוכל לעזור באמצעותו לכל מי שיקר וחשוב לך.
ניתן לחוות את השיטה הזו באמת מכל מקום, אז החלטנו להרים את הכפפה ולתת לך אפשרות להירשם לשיעור היכרות חי בזום

אפשר לקרוא על NLP ואפשר לחוות אותו באופן אישי ומוחשי (מתנה)

YouTube video

משמעות המילים מאחורי ראשי התיבות במילה: NLP

ניתוב לשוני פיזיולוגי (NLP)

בואו ונבין כיצד האותיות (ובעיקר המילים מאחריהם) עוזרות לנו להבין את השיטה.

כאשר אנו מתבוננים בעולם המרתק של ה-NLP, ניתוב לשוני פיזיולוגי, אנו נתקלים במסע המקיף את תחומי הנוירולוגיה, הלשון והתכנות המוחי. ה-NLP, שתחילתו בשנות ה-60 בארה”ב, מבוסס על תקשורת בין אישית ועיבוד מחשבתי, שיצרו תבנית חדשה בהבנת התהליכים האנושיים.

מאחורי שלושת האותיות המרכיבות את השם NLP מסתתר התהליך המורכב כולו.

 הקשר בין המוח לחושים (neuro – N, עצבי (פזיולוגי)).

המימד הנוירולוגי של ה-NLP מתמקד באופן שבו המוח קולט מעבד ומתרגם מידע מכל החושים. כל אדם קולט נתונים בעזרת החושים (ראיה, שמיעה, מגע (קניסטטי) טעם וריח), בהתאם לתפיסתו הייחודית, הוא מתרגם חוויות באופן שונה. וה-NLP חוקר את דרכי העיבוד המיוחדות הללו מהקליטה, דרך העיבוד ועד הפעולה בסוף. הנחת יסוד ב-NLP אומרת “שהמפה היא לא השטח” מתוך אותו אירוע, כל אחד בוחר על אילו נתונים לשים יותר דגש, נותן להם פירוש שונה ופועל בהתאם לתרגום המידע.

השפה ככלי עיבוד (linguistic – L)

במימד הלשוני, ה-NLP בוחן את התבטאויות המילוליות של אנשים כדי להבין את תהליכי המחשבה הנוירולוגיים שלהם, את הפעילות המוחית. לדוגמה, בחירת המילים “אני מרגיש ש…” למול “אני רואה ש…” יכולה לשקף סגנונות עיבוד נתונים שונה. לפי ה-NLP, הבדלים שכאלה רומזים על שוני בסגנון עיבוד הנתונים הנוירולוגי ומצביעים על תהליכי החשיבה האינדיבידואלים ה-NLP בנה מודל –על שחושף את הרבדים העמוקים המסתתרים מתחת למילים המדוברות.

תכנות (ניתוב) כלי לשינוי (programming – P)

במימד התכנות, ה-NLP משתמש בממצאים מהניתוחים הנוירולוגיים (N) והלשוניים (L) כדי ליצור תוכניות (P) טיפוליות המכוונות לשינוי והתפתחות. מטרת התוכנית היא להגדיר מטרות ולתכנן אסטרטגיות להשגתה במספר שלבים.

אם יש לך שעה פנויה,
יש לנו הרצאה מוקלטת בשבילך

YouTube video

כדי להבין איך שיטת NLP מקדמת את האדם להשגת מטרותיו, נבין קודם מה קורה לפני שפונים ל-NLP, מה קורה למי שמנסה להתגייס לתהליך ולפעול למענו אך לא מצליח

הנה כמה דוגמאות:

  • רווקה שרוצה ליצור בחייה זוגיות טובה, נרשמת לאתרי היכרויות יוצאת לאינסוף דייטים, אבל תמיד איכשהו בסוף נשארת לבדה.
  • גבר שרוצה מאוד להכיר נשים, אבל בכל פעם שיש הזדמנות ליצירת קשר עם אישה, הוא מתקפל, מתחיל להזיע וקופא.
  • הורה שמנסה לתקשר בצורה נעימה עם ילדיו, אבל איכשהו בסוף הוא תמיד מוצא את עצמו צועק ומתפרץ עליהם, ונגרר למלחמות כוח.

למה ניסיונות רבים לא צולחים?

נמשיך עם אותן הדוגמאות:

  • כי לא משנה לכמה דייטים אותה אישה שרוצה ליצור זוגיות, תצא וכמה בחורים היא תכיר, אם בתור ילדה, לדוגמא (במקרים אחרים יכולות להיות סיבות אחרות), כל הנשים הנשואות שהיא פגשה היו אומללות, ובגלל זה היא הבטיחה לעצמה שהיא תישאר לעד לבד – הבטחה שהיא כבר הספיקה לשכוח, ובכל זאת היא ממשיכה לקיים.
  • כי זה לא משנה לכמה מסיבות אותו גבר שקופא ייצא, ומכמה הזדמנויות להיכרות הוא ייהנה, אם בתוכו פנימה מסתתרת האמונה שנשים מעדיפות גברים שריריים, גבוהים, חסונים ונאים – והוא לא מזהה את עצמו ככזה.
  • וזה בטח לא משנה כמה סבלנות אותו הורה שרוצה תקשורת טובה עם ילדיו יגייס, אם כוחנות הייתה הדרך שלו לשרוד את הילדות הטראומטית שלו, וכל ויכוח קטן עם הילדים זורק אותו בצורה אוטומטית לעבר.
  • כמובן שכל אלו דוגמאות, והפרטים משתנים מאחד לשנייה, אבל העיקרון זהה: למרות הרצון שלנו לשינוי, יש לנו חסמים פנימיים שמשפיעים על היכולת שלנו לבצע אותו בפועל. אפשר להמשיל מצב זה לעגלה אותה מובילים שני סוסים: הסוס הראשון מייצג את הרצון שלנו לשינוי, והסוס השני את החסמים הפנימיים שלנו שמתנגדים לשינוי. הבעיה היא, שכל סוס מושך את העגלה לכיוון אחר וכך, העגלה אינה מתקדמת והסוסים מתעייפים מאוד…

איך החסמים האלו, מפריעים לנו לעשות שינוי?

החסמים שמפריעים לנו לעשות שינוי, יכולים לבוא לידי ביטוי בשלוש דרכים שונות:

חסם בהתנהגות

למשל דחיינות – שנים שאני חולמת לכתוב ספר, אבל אף פעם זה לא הזמן המתאים. או הימנעות – אני מאוד רוצה להגיד לא לאנשים, אבל כל פעם מחדש אני בורח מעימותים.

חסם במחשבה

למשל, אני מאוד רוצה ללמוד מקצוע חדש, אבל אני בטוחה שבגילי המתקדם, אף אחד לא יעסיק אותי. זה גם עובד הפוך (: למשל, אני מאוד רוצה לעבוד בחברה נחשקת, אבל אני מאמינה שבגלל גילי הצעיר וחוסר הניסיון שלי, אף אחד לא יעסיק אותי.

חסם ברגש

למשל, אני מאוד רוצה זוגיות, אבל כל פעם כשאני באינטימיות הפחד משתלט עליי וגורם לי לברוח. או למשל, אני רוצה לפתוח עסק, אבל רגשות האשם שיש לי לגבי הילדים שלי מפעילים אותי ומונעים ממני להתחייב לשינוי. הסיפור הולך ומסתבך, כשמתברר שלרוב אנחנו בכלל לא מודעים לאותם החסמים שמפריעים לנו להתקדם. מכיוון שאנחנו לא מודעים להם, אנחנו גם לא מטפלים בהם.

כך נוצר מצב, שאותם החסמים מנהלים את החיים שלנו בצורה לא מודעת, ומאפשרים לאירועים מהעבר שלנו שקבורים עמוק בתת-מודע, להכתיב את ההווה שלנו ומונעים מאתנו לפעול למען עתיד יותר טוב.

אז בעצם, התת מודע מנהל את החיים שלנו?

כוחו של התת-מודע על חיינו הוא עצום, ואכן המון פעמים זה מרגיש שהוא מנהל לנו את החיים. אבל הבשורה שאנחנו רוצים שתצאו איתה מכאן, היא שבעזרת הכשרה נכונה, עם כלי ניתוב לשוני פיזיולוגי, אפשר לקבל בחזרה את השליטה על החיים שלנו.

בעזרת שיטות אלו אנחנו יכולים לתקשר עם התת מודע, לגלות מה מפריע לנו ברובד העמוק ביותר להשיג מה שאנחנו רוצים, לשחרר את האחיזה של החסמים על חיינו ולשנות את הסיפור הפנימי – ומשם להמשיך להתפתח כאנשים, להתקדם לקראת הגשמת המטרות שלנו, ולחיות חיים טובים ומלאים יותר.

והדובדבן שבקצפת: בגלל שהשיטה עובדת ברובד עמוק כל כך, השינויים שהיא מאפשרת לעשות, הם מהירים, עוצמתיים ומחזיקים מעמד לאורך זמן.

איך שיטת NLP עוזרת לנו התגבר על החסמים ולעשות שינויים?

אן. אל. פי היא שיטה המעניקה לנו טכניקות וכלים לתקשר עם התת מודע שלנו, כדי לגלות בצורה מדויקת מה מסתתר שם שמעכב אותנו.

כשאנחנו מתרגלים את השיטה, אנחנו יכולים לגלות:

  • אמונה מגבילה שאימצנו, ושמעכבת אותנו ותוקעת אותנו בחיים.
  • זיכרון טראומתי שהדחקנו ושממשיך לתת את אותותיו גם כיום ולהשפיע עלינו.
  • פרשנות שגויה שנתנו לאירועים מהילדות, ועכשיו בתור בוגרים משבשת לנו את החיים.
  • דפוס התנהגות שסיגלנו כדי להגן על עצמינו, ובלי לשים לב עם הזמן, צמצם את היכולת שלנו לפרוש כנפיים ולעוף למחוזות חדשים.
  • חוזה כמוס שערכנו עם עצמנו בעבר, כי חשבנו שכך נוכל להימנע מכאב ואכזבות…
  • וכך הלאה והלאה, עם הכלים של NLP תת המודע נהפך לנגיש עבורנו, ומאפשר לנו לגלות את שורש הדברים.

אבל זה לא הכול, הכלים המופלאים של השיטה, מאפשרים לנו לא רק לגלות את אותם החסמים ולשלוף אותם מתת המודע, אלא גם לתכנת מחדש את הדרך בה אנחנו חושבים ומתנהגים, כדי לרתום את תת המודע שלנו לטובת השינוי שאנחנו מבקשים לעשות, וזה באמת לא משנה באיזה תחום בחיים מדובר.

לא מדובר כאן בעוד ניסיון אכזב לחולל שינוי ללא תוצאות. השינוי שקורה בעזרת שימוש בשיטות NLP הוא עוצמתי, כי הוא לא מסתפק בפתרונות על פני השטח.

אם דיברנו מקודם על עגלה עם שני סוסים שכל אחד מושך ומוביל ליעד אחר, ובכך מונעים כל התקדמות. שיטות NLP למעשה יודעים להשיב את המושכות על המסע לאדון העגלה, ולסנכרן בין הסוסים, שיובילו את העגלה לאותו מקום אלו האדון רוצה להגיע ומכוון, בלי עיכובים ובלי התנגדויות.

זה בעצם הכוח של ההכשרה, וזה מה שמאפשר לנו האנשים שלומדים NLP, לעשות שינויים בצורה הרבה יותר קלה ומהירה, בלי לבזבז אנרגיה וזמן מיותרים, ואפילו לקבע אותם בחיים לאורך שנים.

איך NLP עובד בדיוק?

לשיטת NLP כלים העובדים בשלושה המישורים: הנוירולוגי, הלשוני ובצד התכנות- בכדי להביא לתוצאות!

Linguistic – הפן הלשוני:

הפן הזה מתייחס לשפה המילולית והלא מילולית, שהאדם משתמש בה כשהוא מתקשר עם עצמו או עם אחרים.
בעזרת ניתוח של דגמים לשוניים שונים, השיטה מאפשרת לנו ללמוד על עולמו הפנימי של האדם, מה מתחולל אצלו בראש ובלב, באיזו דרך קל לו לעבד מידע, ואיך ניתן לתקשר איתו בצורה הטובה ביותר.

Neuro – הפן הנוירולוגי:

מתייחס לפן הנוירולוגי, העצבי, המוחי של האדם.
שיטת NLP עושה שימוש בהבנה שלה כיצד המוח
שלנו עובד, וכיצד אנשים מעבדים ברמה החושית – מוחית, את חוויות החיים שלהם ומתרגמים אותן לאמונות, מחשבות ודפוסי התנהגות שונים, ברמה מודעת וברמת התת מודע.

Programming – תכנות:

כאן הקסם קורה, והדברים מתחברים יחד לתוצאות בפועל.
זה קורה, כשאנחנו מנתבים ומתכנתים מחדש את המחשבות, הרגשות והאמונות שלנו, בעזרת מודלים לשוניים שונים,
כדי ליצור דפוסי התנהגות חדשים ולשנות ולשפר את החיים של אנשים.

לפי גישת  ה-NLP אנו לא מטפלים אלא מנחים.

למה? מה רע בטיפול?

הביטויים “מטפל” ו”מטופל” מרמזים באופן מילולי על יחסים של נזקקות. “המטפל” הוא חזק, הכוח בידיו והוא גם אקטיבי. למשל אימא שמטפלת בתינוקה. אחות שמטפלת בחולה וכדומה.

מנגד יש את “המטופל” הוא זקוק לעזרה, חלש ופסיבי.

לפי ה-NLP הכוח הוא בידי האדם שמבקש עזרה. הוא אינו נזקק, הוא רק צריך מישהו שינחה אותו ויראה לו איך להתחבר לכוחות שלו.

לכן אנו מקפידים על הביטויים “מנחה” ו”מונחה”.

אך “בתוך עמינו אנו יושבים” ויודעים שרבים מתייחסים לנל”פ כאל שיטת טיפול. לכן גם בפרסומים שלנו נאמר כי “NLP היא שיטה לטיפול קצר מועד”

למה הכוונה?

כשאדם פונה לטיפול פסיכולוגי קלאסי הוא עלול למצוא את עצמו מתחייב לתהליך שבמקרה הקצר יארך כשנתיים אך לרוב יתמשך על פני מספר שנים. לא אחת במשך תקופה ממושכת זו מתפתחים יחסי תלות המקשים על המטופל מלהיגמל מהשענות על המטפל.

בנוסף כשאדם פונה לטיפול הוא מתמודד עם קושי משמעותי, בטיפול ארוך ייקח זמן רב (אם בכלל) עד שיחווה שינוי או ידע שהטיפול עובד.

ב-אנ.אל.פי מדובר בתהליך טיפולי שונה בתכלית. סדרת המפגשים היא קצרה מאוד. בין מפגש אחד  ל-15 מפגשים בלבד אצל מנחה NLP מנוסה.

יש נושאים שפגישה אחת ממוקדת תספיק להם. למשל פוביה או אלרגיה. יש נושאים מורכבים יותר המצריכים סדרת מפגשים ארוכה יותר, אך גם כאן אין מדובר ביותר מ-3-4 חודשים של מפגש שבועי.

למה NLP כל כך יעיל ככלי טיפולי?

יש לכך שתי סיבות עיקריות:

  1. שיטת ה-NLP יודעת איך לתכנת את המוח ובכך להשיג שינוי מהיר מאוד.
  2. ב-NLP מגדירים מראש מטרה באופן מאוד ייחודי המאפשר להתקדם לכיוונה באופן ממוקד ומהיר.

איך הכל התחיל?

תכנות נוירו-לשוני הופיע בשנות ה-60 כגישה מהפכנית להבנה והשפעה של ההתנהגות האנושית, התקשורת והתפתחות אישית. ניתן לייחס את יצירת ה-NLP למאמצים המשותפים של החוקרים  ד”ר ג’ון גרינדר, בלשן, וריצ’רד בנדלר, מתמטיקאי ומטפל גשטלט. המסע שלהם התחיל בסקרנות משותפת לגבי הדפוסים מאחורי התקשורת וטיפולים מוצלחים.

גרינדר ובנדלר ביצעו מחקרים מעמיקים בשלושה פסיכותרפיסטים מצטיינים בתחומם: פריץ פרלס, מייסד טיפול הגשטלט, וירג’יניה סאטיר, מטפלת משפחתית  וד”ר מילטון אריקסון, מטפל בהיפנוזה בעל שם עולמי.

הם ביצעו מחקרים וניתחו בקפידה את ההקלטות של המטפלים הללו בזמן עבודתם, וביקשו להבין מה הפך אותם מצטיינים כל כך בתחומם. ניתוח זה הוביל לזיהוי של דפוסים ספציפיים של שפה, חשיבה והתנהגות שניתן ליישם באופן אוניברסלי כדי להפוך מצטיינים בתחום התקשורת והטיפול.

בעקבות מחקרים אלו החוקרים גרינדר ובנדלר ניסחו את הנחות היסוד של ה- NLP  המהוות את הליבה של ה-NLP ומציעות נקודת מבט חדשה ואף מהפכנית על האופן שבו ניתן לבנות שפה והתנהגות כדי לחולל שינוי. ככל שהשיטה התפתחה, היא זכתה לתשומת לב לא רק מהקהילה הטיפולית אלא גם מתחומי החינוך, העסקים, ההתפתחות האישית והאימון האישי.

התקשורת מילאה תפקיד משמעותי בהפיכת השיטה לפופולרית, כאשר עבודותיהם של גרינדר ובנדלר זכו לסיקור בפרסומים ובתוכניות שונות. כיום, ה-NLP מוכר בגישתו הייחודית של התקשורת, ההתפתחות האישית והטיפול וממשיך להשפיע על מגוון רחב של תחומים, מפסיכותרפיה ועד מנהיגות עסקית. ניתן לראות את השפעתו בטכניקות ואסטרטגיות רבות המשמשות במגזרים שונים. בליבה, ההיסטוריה של השיטה היא עדות לכוחם של שיתוף פעולה, התבוננות והרצון להבין את המורכבות של ההתנהגות האנושית.

במכללת רטר, אנו מאמצים את עקרונות ה-NLP, ומשלבים אותם בתכנית הלימודים שלנו כדי להעצים את הסטודנטים עם כלי התקשורת המצטיינים ועם אימון אישי יעיל. גישה זו עולה בקנה אחד עם המחויבות שלנו לספק חינוך מעשי בעולם האמיתי המכין את התלמידים שלנו להצלחה בחייהם האישיים והמקצועיים.

ה-NLP בישראל

ה-NLP הגיע לישראל (באופן רשמי) בשנת 1994 כאשר מכללת רטר הקימה תוכנית ללימודי NLP בישראל, התוכנית הראשונה שנועדה להכשרת מנחים. נכון לשנת 2023, תוכנית הדגל של המכללה הכשירה את מרבית אנשי המקצוע בארץ. בעלי מקצוע שפנו למכללה במטרה להעשיר את סט הכלים שברשותם בכלי ה-NLP וגם כאלו שחיפשו לעשות הסבה מקצועית לתחום הטיפולי. מכללת רטר הכשירה גם מורים רבים (NLP Trainers). מורים אלו מלמדים את המקצוע הן ברטר והן במרכזי לימוד נוספים בשלוחות חוץ של אוניברסיטאות ומכללות רבות בישראל.

בזכות השם (הטוב) שיצא ל-NLP והצלחת טיפולי NLP רבים, בהקשרים שונים בארץ, גדלו הביקושים ללימוד התחום ובשנים האחרונות קמו מרכזי לימוד רבים.

כיום ניתן למצוא קורס נלפ כמעט בכל מקום בישראל ובשנים האחרונות – גם במסגרת קורסי NLP אונליין. מכללת רטר, למשל, במקביל לפתיחת קורסים פרונטאליים, מלמדת ומאפשרת את התרגול במסלול האונליין, באמצעות זום.

המלצתנו היא לבחון את הניסיון של מקום הלימוד בהכשרה המוצעת ואת יכולת הבוגרים לקחת את הכלים הנלמדים ולהשתמש בהם הלכה למעשה ביום שאחרי!
קל להרשם ללימודי ניתוב לשוני פיזולוגי. השאלה היא עם מה יוצאים מלבד התעודה.

YouTube video