ניהול יריבויות בין אחים: מדריך להורים ל’אמא, די כבר, אמא, תגידי לו

ניהול יריבויות בין אחים: מדריך להורים ל'אמא, די כבר, אמא, תגידי לו!

מבוא

דמיינו שבדיוק סיימתם יום עבודה ואתם מנסים להירגע. פתאום, קריאות וצווחות של “אמא, די כבר, תגידי לו להפסיק!” מהדהד מהחדר הסמוך ורומסות את השלווה שלכם לחתיכות קטנות. טיפול במריבות בין ילדיכם יכול להיות אתגר אמיתי, לרוקן את האנרגיה והסבלנות שלכם.

 

למרות שקונפליקטים אלה הם חלק נפוץ בהתבגרות, הם גם מציעים הזדמנות יקרת ערך. כשהם מטופלים נכון, הרגעים הללו יכולים לעזור לילדיכם לגדול רגשית ולטפח קשר בין אחים חזק ויציב.

הבנת סיבת השורש

 

מריבות בין אחים יכולות להתעורר על רקע מספר רב של נושאים  – החל משיתוף צעצועים, לתחרות על תשומת לב ההורים ועד לחילוקי דעות על תוכניות טלוויזיה. הבנת השורש של קונפליקטים אלה יכולה להיות הצעד הראשון במציאת פתרון.

לדוגמה: נניח שהילד הגדול שלך מתוסכל כי הצעיר משחק עם הצעצוע האהוב עליו. ייתכן שהבעיה הבסיסית כאן היא לא רק הצעצוע – זה יכול להיות שהילד המבוגר מרגיש שחדרו לו למרחב האישי ולא מכבדים אותו.

 

מריבות בין אחים , דרכי התמודדות להורים

 

טיפוח תקשורת בין אחים ואמפתיה

 

עידוד ילדיכם להביע את רגשותיהם ולתקשר את הצרכים שלהם יכול לעזור לנטרל קונפליקטים רבים.

לדוגמה: בתרחיש שלמעלה, במקום שתתערבו, עודדו את ילדכם הגדול לדבר עם הצעיר. הוא יכול להסביר מדוע הצעצוע מיוחד עבורו וכיצד הוא מרגיש כאשר נוגעים ב ללא רשותו.

 

מלמדים אותם לפתור מחלוקות בעצמם

 

עודדו את  ילדיכם להתמודד עם המחלוקות שלהם בעצם, זה יפתח אצלם כישורי חיים יקרי ערך כמו עצמאות וגם יפחית את הצורך שלכם להתערב בכל פעם.

 

לדוגמה: בססו מערכת חוקים משפחתיים לחילוקי דעות, כגון: אסור לצעוק- מותר לדבר, להקשיב לצד של האחר עד הסוף, לשתף מה אתה מרגיש או צריך ועל מה אתה מוכן לוותר,  למצוא פשרה. עם הזמן, ילדיכם ילמדו ליישם את הכללים הללו באופן עצמאי. ניתן ממש לעשות סימולציות משפחתיות של איך לבצע שיחה בצורה נכונה על נושאים שאתם ממציאים כך שלא תהיה שם מעורבות רגשית גבוהה.

 

הדגשת הוגנות, לא שוויון

 

טריגר שכיח למריבות בקרב אחים הוא תפיסת חוסר ההגינות או חוסר צדק. למרות שחשוב לשאוף להוגנות, זיכרו שהוגנות אינה תמיד זהה לשוויון.

 

לדוגמה: ייתכן שהבכור שלכם יקבל זמן שינה מאוחר יותר מאחיו הצעיר. למרות שזה עשוי להיראות “לא הוגן” לצעירים, זה למעשה הוגן מכיוון שילדים גדולים יותר צריכים לעתים קרובות פחות שינה. לעומת זאת לאותו הבכור תהיה יותר אחריות מאשר לצעיר או יותר מטלות.

 

הבנת נקודת המבט של כל ילד

 

כל ילד הוא ייחודי וכך גם נקודת המבט שלו. הכרה באינדיבידואליות שלהם והבנת נקודת המבט שלהם יכולה לסייע רבות בפתרון קונפליקטים.

 

לדוגמה: הקטנה שלכם עשויה להרגיש מבודדת כשהגדולות יותר זוכות לעשות דברים שאסור לה לעשות עדיין. זיהוי רגשות ההדרה שלה יכול לעזור לך למצוא דרכים לגרום לה להרגיש שייכת.

 

טכניקות NLP

 

ניתן להשתמש כאן ב-NLP, גישה פסיכולוגית הכוללת ניתוח אסטרטגיות המשמשות אנשים מצליחים ויישומן כדי להגיע למטרה אישית. טכניקות NLP כמו ‘מסגור מחדש’ יכולות לעזור לילדכם לראות את המצב מנקודת מבט אחרת, ובכך להפחית קונפליקטים.

לדוגמה: אם האח הגדול כועס בגלל שהצעיר תמיד משחק בצעצועים שלו, עזרו לו ‘לנסח מחדש’ את נקודת המבט שלו. במקום לראות זאת כפלישה למרחב שלו, הוא יכול לראות זאת כהערצה של אחיו הצעיר לצעצועיו והרצון להיות כמוהו.

 

לסיכום

 

כל משפחה חווה מריבות בין אחים, אבל עם הבנה, תקשורת וסבלנות, קונפליקטים אלו יכולים להפוך להזדמנויות לצמיחה. זכור לחגוג את האינדיבידואליות שלהם ולהנחות אותם ללמוד את המיומנויות לפתור מחלוקות בעצמם.

 

מריבות בין אחים הן חלק נפוץ בחיי המשפחה. עם זאת, עם הבנה, תקשורת וקצת NLP, מריבות בין אחים יכולים להפוך לשיעורים חשובים בפתרון קונפליקטים עבור ילדיכם. זכור לחגוג את האינדיבידואליות שלהם ולהנחות אותם בלימוד כישורי החיים החיוניים הללו.

השתמש באסטרטגיות אלה כדי להפוך את “אמא, תגידי לו!” לרגעים של הזדמנויות לילדים שלכם לחזק את הקשרים שלהם ולפתח כישורי חיים חשובים.

לתובנות וטיפים נוספים, המשיכו לקרוא  באתר שלנו!

 

הוסף/הוסיפי תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *