
מהן הנחות היסוד של ה-NLP?
הנחות היסוד של הנל”פ (Presupposition of NLP) הן סט של עקרונות מנחים בגישת ה-NLP. הנחות היסוד מעצבות את האופן שבו אנו תופסים ומקיימים תקשורת עם אחרים ועם עצמנו. הפנמה של עקרונות אלו עשויה להשליך במידה רבה על האופן שבו אנו יוצקים משמעות וחווים את אירועי חיינו. הנחות היסוד נגזרו מעבודתם של ד”ר מילטון ה. וד”ר גרגורי בייטסון. הלך הרוח מאחורי תהליכי NLP רבים נשען על הנחות יסוד אלו.
הנחות היסוד של NLP מספקות עדשה שדרכה בוגרי לימודי NLP רואים את העולם. הנחות היסוד הללו אינן בגדר עובדות מוכחות, אלא משמשות כהנחות עבודה שימושיות המאפשרות שינוי וצמיחה יעילים. על ידי אימוץ הנחות היסוד הללו, אנשים מרחיבים את דפוסי החשיבה שלהם, משנים את האופן בו הם מעבדים ומפרשים מידע וכתוצאה מכך גם משפרים את כישורי התקשורת שלהם. הטמעת הנחות היסוד של ה-NLP פותחת אפשרויות חדשות ומפתיעות לשינוי אישי משמעותי.
הנחות היסוד של ה-NLP – פירוט ודוגמאות
ישנן כמה וכמה הנחות יסוד בסיסיות. כדי להבין את רוח הדברים נביא כאן את ההנחה הראשונה.
המפה שונה מהשטח: הנחה זו מדגישה את ההבנה שתפיסת המציאות היא סובייקטיבית. המפה המנטלית הפנימית שלנו, נבדלת מהמציאות האובייקטיבית עצמה. לכל אדם מפה ייחודית משלו, שנוצרה על סמך החוויות, האמונות והתפיסות שלו. אדם אחד יכול לפרש אירוע שהתרחש במציאות באופן מסוים, ואדם אחר יכול לפרש את אותו האירוע בדיוק באופן שונה.
נמחיש באמצעות דוגמא מהחיים: קרן ועומר, שני חברים טובים, להם מכנה משותף רב, הולכים יחד להופעת מוזיקה. לאחר ההופעה, הם מחליפים חוויות – קרן מתארת את ההופעה כמרגשת, מרוממת רוח ואילו עומר מתאר את ההופעה כמאכזבת ומבולגנת. קרן הרגישה שהמוזיקה מפיחה בה חיים ואילו עומר הרגיש מנותק לאורך כל ההופעה. במקרה זה, ההופעה היא השטח. המפות של קרן ועומר הן החוויות והפרשנויות השונות שלהם להופעה. למרות שנכחו באותה הופעה, הסיפור הפנימי של כל אחד מהם על האירוע הוא שונה.
אפשר לדמות את הנחת יסוד זו לסיטואציה בה אתם מנווטים בשטח פתוח. המפה שאתם מחזיקים היא ייצוג של הנוף, אבל זה לא הנוף עצמו. למשל, המפה עשויה להיות בצבעים שונים מהנוף המקורי, בדו-מימד, ולאובייקטים המיוצגים בה יש צורות שונות באשר בנוף עצמו. באופן מקביל, תפיסת המציאות שלנו היא המפה שלנו. ה-NLP עוזר לנו לחקור, להבין ולהרחיב את המפה שלנו, כך שתכיל איזורים חדשים או פרטים נוספים של הנוף המיוצג בה.
שימושים מעשיים של הנחות היסוד בתהליכי NLP
הנחות היסוד של NLP עומדות בבסיס ההנחיה בשיטת NLP. שילוב הנחות היסוד במפגשי NLP משמש כלי תודעתי לקידום שינוי והתפתחות אישית. הן מהוות אבני בניין בטכניקות NLP רבות.
מספר יישומים מעשיים הרלוונטיים בתהליכי NLP:
- שינוי נקודות מבט ומעקף חסמים פנימיים: על ידי אימוץ הנחות יסוד מסוימות, אנשים יכולים לשנות את נקודת המבט שלהם ולהיות פתוחים לנקודות מבט שונות. שינוי זה מוביל לחשיבה רחבה יותר, המאפשרת לזהות ולבחור באפשרויות תגובה ונתיבי פעולה נוספים במצבים יומיומיים.
- שיפור התקשורת: הנחות היסוד מאפשרות הבנת האחר ביתר קלות וכתוצאה מכך לייצר תקשורת יעילה ומכבדת. הפנמה של הנחות יסוד מסוימות מובילות להבנת הכוונות החיוביות מאחורי כל מחשבה או התנהגות. הבנות אלו מקדמות אמפתיה, חמלה עצמית, שיפור קשרים ויכולת שיתוף פעולה.
- שינוי אמונות מגבילות: הנחות היסוד מעודדות אנשים לאתגר את האמונות וההנחות המגבילות שלהם. על ידי הכרה בכך שמפות המציאות שלנו הן סובייקטיביות, אנשים יכולים לחקור נקודות מבט חלופיות ולנסח מחדש את האמונות שלהם, מה שמוביל לשינוי אישי חיובי.
הנחות היסוד של NLP הן סט של עקרונות הבסיס, שמהווים קווים מנחים בשיטה. על ידי אימוץ הנחות היסוד הללו, אנשים יכולים לשנות את השפעתן של תפיסות ואקסיומות, להרחיב את נקודת מבטם, חשיבתם ולהקל על שינוי אישי. שילוב העקרונות המנחים הללו בתהליכי NLP משפר את יכולות התקשורת, קורא אתגר על מגבלות וחסמים פנימיים ומאפשר לחקור אפשרויות חדשות בכל הקשרי החיים.