
אמא, משעמם לי, מה לעשות? איך הופכים את השעמום של ילדך להזדמנות
דמיינו אחר צהריים שקט בבית ומשום מקום, הילד שלכם צונח על הספה ומכריז: “משעמם לי!” כהורה, האינסטינקט הראשון שלך עשוי להיות תחושת אשמה. האם אני לא מספק מספיק פעילויות? האם עלי לעשות יותר כדי לבדר אותם? החדר מתמלא במתח כשאתה מתאמץ להציע פתרון
הורים רבים מכירים את המצב הזה והמשפט המערער “משעמם לי!” זה נשמע לעתים קרובות כאשר יש הפוגה בפעילויות, או כאשר ילדכם אינו עוסק במשימה מעניינת. הדחף לתקן את המצב באופן מיידי יכול להיות חזק, אבל לפני שאתם ממהרים עם רשימת פעילויות, כדאי להקדיש רגע כדי להבין מה יכול להעיד השעמום של ילדכם וכיצד להגיב ביעילות.
**מדוע ילדים אומרים שהם משועממים?**
כשילד בוכה, “משעמם לי”, זה יכול להיות מספר עצום של דברים, זו עשויה להיות תחינה פשוטה לתשומת לב, ביטוי לרגשות עמוקים יותר כמו עצב, תסכול או בדידות, או סתם חוסר השראה. זה גם יכול להוות סימן שהפעילויות הרגילות שלו לא מעוררות מספיק עניין, כמעט כאילו בעולם הצבעוני שלו נגמר זמנית הצבע והוא הפך לפתע שחור לבן. במקום להציע מיד פעילויות כדי לצבוע מחדש את עולמו, שיקלו לאפשר לולהתעכב מאט בתחושה הזו. זה אולי נראה מנוגד לאינטואיציה, אבל לאפשר לילדכם לחוות ולנווט את השעמום זו הזדמנות פז לצמיחה
למה חשוב לא להציע פתרונות מיד?
בדיוק כמו שצדפות יוצרות פנינים מחומר פשוט, מתן אפשרות לילד להתמודד עם השעמום שלו בעצמו יכול להוביל לפיתוח מיומנויות יקרות כפנינים. כאשר ילד מתגבר על השעמום באופן עצמאי, הוא מפתח חוסן ויכולת פתרון בעיות. זה דוחק אותו מאזור הנוחות שלו , מעודד אותו לחקור רעיונות חדשים ולפעול בדרכים יצירתיות. ואכן, בדיוק כפי שההזדמנויות הגדולות ביותר מתעוררות לעיתים קרובות במהלך משברים, שעמום יכול להיות המשבר השקט שמזמין את ילדכם לבחון את סביבתו להבחין בהזדמנויות שסביבו.
**אמא אבא משעמם לי, כך תוכלו להגיב **
. **הכירו ברגשותיהם**
אימות רגשות השעמום של ילדכם הוא צעד ראשון ומכריע. כמו חבר שמשתף בעיה, הם לא בהכרח מבקשים פתרון. הם מבקשים שישמעו אותם. דוגמה: “אני יכול לראות שאתה מרגיש משועמם. זה בסדר. כולם מרגישים משועממים לפעמים.” חשוב שילדים ידעו שהם לא תמיד צריכים להיות עסוקים או מבדרים.
2. **עודדו גילוי עצמי**
לפני שאתם קופצים עם הצעות לפעילויות, הניעו את ילדכם לחשוב בצורה יצירתית כיצד הם יכולים לבדר את עצמם. זה יכול להיות למשל חקר תחביב חדש, ביקור מחדש בעניין ישן או המצאת משחק.
זה כאילו הם הולכים בנתיב מסויים לקראת התפצלות, כעת לפניהם החלטה, האם לחכות שאתם תראו להם את הדרך או לחקור באומץ בעצמם את הנתיב המומלץ. זה יכול להיות כרוך בהרמת ספר שהם התכוונו לקרוא, או לצאת החוצה ולהמציא משחק חדש.
3. **טיפוח לעצמאות**
כשאתם לוקחים צעד אחורה ומאפשרים לילדכם למצוא פתרון משלהם, אתם עוזרים לטפח תחושת ביטחון עצמי. זה כאילו הם על סירה קטנה, ובזמן שאתם על החוף מוכנים לעזור, אתם נותנים להם לחתור ראשונים. גישה זו מפתחת את כישורי פתרון הבעיות שלהם ובונה את הביטחון העצמי שלהם.
לכן בפעם הבאה, במקום לפתור עבורם מיד את השעמום, הדריכו את ילדכם למצוא פעילויות שמעסיקות אותם, מטפחות את תחושת העצמאות והביטחון העצמי שלהם.
4. **השתמש בזה כהזדמנות למידה**
שעמום יכול להיות קרש קפיצה רב עוצמה ללמידה. כמו קנבס ריק, זה נותן לילדכם מקום לצייר את תחומי העניין שלהם. אתם יכולים לעורר אותם בשאלות כמו, “זוכר כששאלת איך טסים מטוסים? אולי תוכל לחקור את זה.”השתמשו ברגעים אלה כדי לעודד את ילדכם לחקור נושא שהוא מתעניין בו או להתחיל פרויקט חדש.
5. **זמן איכות ביחד**
אם השעמום של ילדכם הוא בקשה לתשומת לב, שיקלו לבלות זמן איכות ביחד. זה לא אומר שאתם צריכים לשחק את תפקיד הבדרן. במקום זאת, עסקו בפעילות ששניכם נהנים ממנה ועל הדרך תחזקו את הקשר שלכם. זה כמו אחר צהריים נעים שבו שניכם נהנים מאפיית עוגיות, לא כי המתכון מרגש במיוחד, אלא כי זה הזמן לבלות יחד וללמוד להכיר דברים חדשים אחד על השני.
לסיכום
בפעם הבאה שילדכם אומר “משעמם לי”, אל תסתכלו על זה כבעיה שצריך לפתור או כאות מצוקה אלא כהזדמנות ייחודית לילדכם לצמוח, לחשוב ולהתפתח. בדומה לחוקר שמוצא ארצות חדשות כשהוא סוטה מהמסלול המתוכנן שלו, ילדכם יכול לגלות תשוקות, כישורים או תחומי עניין חדשים בתקופות השעמום הללו. אולי, בשקט המחריש של השעמום, הם עשויים לכתוב סיפור יצירתי, לבנות צעצוע חדשני מחפצי בית, או להתעמק בנושא שתמיד עורר את סקרנותם. זיכרו, זה בסדר גמור להשתעמם לפעמים; ברגעים שקטים אלה נזרעים לעתים קרובות זרעים של יצירתיות, ביטחון עצמי, התחושה שהם יכולים לסמוך על עצמם וחוסן. קחו צעד אחורה, וצפו כיצד ילדכם הופכים את ארצות השעמום העקרות לכאורה לנווה מדבר משגשג של רעיונות וגילוי עצמי
המשיכו לחקור עוד תובנות, מאמרים, שאלות ותשובות באתר שלנו, לקבלת הדרכה ותמיכה נוספת במסע ההורות שלכם.