‘אמא, אל תלכי!’ ו’אמא, מתי את חוזרת?’: טיפוח עצמאות והבנה רגשית בילדכם

מבוא

בוקר, השעון מתקתק, ואתה מאחר לעבודה. כשאתה מגיע לדלת, הידיים הקטנות של ילדך בן הארבע מושכות את החצאית שלך והעיניים מלאות הדמעות האלה מסתכלות עליך. “אמא, אל תלכי!” היא מתחננת. או אולי, זו ריצת מכולת בשעות הלילה המאוחרות, ובדיוק כשאתה עומד לצאת החוצה, קולו של ילדך מהדהד במסדרון, “אמא, מתי את חוזרת?”

 

כהורה, אתה נקרע בין כובד האחריות שלך לבין המשיכה במיתרי הלב שלך.

 

בכל פעם אחד ממכם עומד לצאת מהבית, ילדך נצמד אליך, מתחנן, “אמא, אל תלכי!” או חוזר שוב ושוב על השאלה, “אבא, מתי את חוזר?” כהורה אתה נקרע בין הצורך שלך לצאת לבין הלב שמושך להישאר עם הילד. מערבולת של מחשבות מפציצה אותך: “האם אני עושה את הדבר הנכון בכך שאני עוזבת? האם אני גורם לילד שלי נזק? האם פשוט להישאר?” הבטן שלך מתפתלת ותחושת אשמה שוטפת אותך. זוהי סיטואציה מאתגרת שמותירה תחושה שאתה הולך על חבל דק בין מתן מענה לצרכים הרגשיים של ילדך לבין מילוי חובותיך וצרכיך.
כהורה, רגעים אלו יכולים להיות מאתגרים רגשית, מלאים ברגשות אשמה וחוסר אונים.

עם זאת, אם ניגשים אליהם מתוך מחשבה, תרחישים אלו מהווים הזדמנות חשובה לטפח עצמאות והבנה רגשית אצל ילדכם.

הבנת הצורך בהתקשרות

היבט חשוב בהבנת ההתנהגות של ילדכם הוא הכרה בתפקיד ההתקשרות. אינסטינקט ראשוני זה נפוץ במיוחד בילדים בין 10 ל-18 חודשים, אם כי הוא עשוי להופיע מחדש בתקופות של מתח או מעברים גדולים. עבור ילד, נוכחות הוריו מייצגת יציבות, וגורמת לעזיבה להרגיש כמו מהפך של עולמם הקטן.

 

כשהילד הגדול שלך אומר, “אמא, אל תלכי” או “אמא, מתי את חוזרת?”, זה לא רק רצון לתשומת לבך. זהו ביטוי של הרגשות שלו – קריאה להרגעה, עדות לתלות שלו, או אולי השתקפות של הפחדים שלו.

ילדים, ללא קשר לגילם, משגשגים על ביטחון, שגרה ויכולת חיזוי. כאשר האלמנטים הללו מתערערים, כמו למשל כאשר הורה עוזב, זה יכול לגרום למערבולת של רגשות בתוכם. עבור חלקם, זה עשוי לעורר פחדים מנטישה, בדידות או דאגות לגבי מה שיכול לקרות בזמן הזה.

 

כמו כן, ילדים גדולים יותר, עלולים להרגיש חוסר שליטה על הסביבה שלהם, מה שעלול להחמיר את תחושות החרדה. חשוב להבין שאלו רגשות תקפים, ולא סוג של מניפולציה או דביקות מוגזמת. כאן נכנסת לתמונה תקשורת יעילה.

 

ייתכן שתרגישו נוטים לבטל את החששות שלהם באמצעות “אני אחזור בקרוב” או “אל תדאג”. אבל עבור ילדכם, למילים אלו אולי אין משמעות רבה. במקום זאת, בצעו שיחות פתוחות על הפחדים שלהם, והבטיחו את חזרתכם, הכינו אותם מראש לכך שאתם תצאו ותחזרו.

זכרו, המטרה היא להבין את נקודת המבט שלהם, לאמת את רגשותיהם ולהעצים אותם להתמודד עם המצב, במקום לבטל או למזער את הדאגות שלהם. גישה זו יכולה לטפח אמון, ביטחון, ובסופו של דבר, עצמאות.

קידום ויסות עצמי רגשי

בים המתערבל של רגשות שילדים חווים לעתים קרובות, יכול להיות להם בעיה בהבנה או אוצר מילים כדי לבטא את עצמם בצורה נאותה. על ידי סיוע להם במתן שמות ומילים ועזרה בניווט רגשותיהם, אתם יכולים להקל משמעותית על חרדת הפרידה שלהם.

לדוגמה: כאשר ילדכם מפגין חשש מפני עזיבתכם, הגיבו באמפתיה ובשיקוף רגשותיהם. למשל משפט כמו “אני מבינה שאתה כועס כי אני עוזבת. זה בסדר להרגיש ככה” יכולה להוות ביטחון ולהניח את הבסיס למודעות עצמית רגשית.

בניית אמון ומתן ביטחון עקבי

עקביות ויכולת חיזוי הם אבני יסוד בתחושת הביטחון של הילד. על ידי יצירת טקסים ושגרה סביב העזיבה שלכם, אתם יכולים  לבנות אמון ולהפחית את החרדה הקשורה ברגעים אלה.

לדוגמה: קביעת תהליך פרידה סטנדרטי – חיבוק דוב, נשיקת מצח עדינה, “אני אחזור בקרוב” מרגיע – יכול לספק דפוס צפוי, ובכך להשרות תחושת ביטחון בילד שלך.

תאמו עימם מראש את סדר היום כך שיהיה להם זמן להסתגל לרעיון ולא ירגישו מופתעים.

חשיבות העצמאות

קידום היכולת בילדים לסמוך על עצמם הוא המפתח להפחתת התלות שלהם בנוכחות המתמדת שלכם. זה לא רק מגביר את הביטחון העצמי שלהם אלא גם מצייד אותם במיומנויות שהם ישתמשו בהם במהלך חייהם.

לדוגמה: מתן הזדמנויות לילדך לבצע משימות פשוטות באופן עצמאי – בין אם זה למזוג משקה משלו, להתלבש בעצמו או לסדר את הצעצועים שלו – יכול לטפח את היכולת שלהם לסמוך על עצמם ועל הכישורים שלהם. תחושת המסוגלות החדשה הזו יכולה גם לעזור להרגיע את החששות שלהם במהלך היעדרותכם.

שילוב טכניקות NLP

טכניקות NLP  יכולות לשמש כלים רבי עוצמה בניהול חרדת הפרידה של ילדכם. טכניקה הנקראת ‘עיגון’ יכולה לעזור לבסס תחושת ביטחון ויכולת חיזוי בעולמו של ילדכם.

לדוגמה: אתה יכול ליצור ‘עוגן’ חיובי הקשור לעזיבה שלך – לנגן את השיר האהוב עליהם או לתת להם צעצוע מיוחד לעסוק בו – ובכך ליצור שגרה מנחמת שעוזרת להפיג את החרדה שלהם.

 

טכניקת NLP שימושית נוספת היא ‘מסגור מחדש’, שעוזרת לילדך לשנות את נקודת המבט שלו לגבי העזיבה שלך.

לדוגמה: במקום לתת לילדך להתמקד בעזיבה שלך (השלילית), אתה יכול לעזור לו למסגר מחדש את המצב על ידי התמקדות בהיבטים החיוביים של היעדרותך. אתה יכול לומר, “בזמן שאני בחוץ, תוכל לבנות את הטירה הסופר מגניבה עם אבני הלגו שלך.”, אני כבר ממש רוצה לחזור כדי שאוכל לראות איזה יופי בנית.

המחשת מושג הזמן

עבור ילדים צעירים, זמן יכול להיות מושג מאתגר, ולתרום לחרדתם מפני עזיבתכם. על ידי הפיכת מושג הזמן למוחשי יותר, אתם יכולים לעזור להקל על הלחץ הזה.

לדוגמה: השתמשו בטיימר או בשעון חול כדי לציין חזותית מתי תחזרו. בדרך זו, המושג המופשט של זמן הופך למושג מובן עבור ילדכם.

 

טיפוח קשרים חברתיים

 

יצירת רשת חזקה של מבוגרים וחברים מהימנים מספקת לילדכם תחושת ביטחון, גם בהיעדרכם.

לדוגמה: תזמון תאריכי משחק קבועים או זמן בילוי עם בני משפחה יכול להרגיע את ילדכם שהם עדיין יכולים להרגיש בטוחים ולהנות, גם כשאתם לא שם.

לסיכום

המשפטים “אמא, אל תלכי” או “אמא, מתי את חוזרת?” יכול להיות קורע לב לכל הורה. עם זאת, הבנת שורש הרגשות הללו והתייחסות נכונה אליהם יכולה להפוך את תהליך הפרידה לחלק יותר עבורכם ועבור ילדכם. מיצירת טקס פרידה ועד לשמירה על תקשורת פתוחה, אתם יכולים לעזור לילדכם להרגיש בטוח במהלך היעדרותכם.

 

במקביל, פיתוח אסטרטגיות לעידוד הסתמכות עצמית ושימוש בטכניקות NLP יכולים לעזור לצייד את ילדכם יותר ולאפשר לו לנהל את רגשותיו ולפתח תחושה חזקה יותר של ביטחון עצמי. עם הזמן, הסבלנות וההתמדה, אפשר להפוך את רגעי המצוקה הללו להזדמנויות לצמיחה ולמידה.

 

ניווט בין מצבים אלו אינו משימה קלה, וזה טבעי לחלוטין לבקש הדרכה נוספת. בין אם אתם מחפשים להבין יותר על התנהגויות של ילדים או מחפשים עצות להתמודדות עם אתגרים ספציפיים, האתר שלנו מציע שפע של משאבים. חקרו מאמרים נוספים במגוון נושאי הורות ואחרים, האזנו לפודקאסטים מלאי תובנות או הירשמו לשיעורי ניסיון. כל אחד מהמשאבים הללו נועד לצייד אתכם באסטרטגיות מעשיות כדי לנווט במסע הנפלא של הורות. זיכרו, כל צעד שאתם עושים היום, תורם למסע של ילדכם לקראת הפיכתם לאנשים בטוחים בעצמם, עצמאיים וחסונים.  

 

 

הוסף/הוסיפי תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *