איך ללמד את הילד להגן על עצמו? פשוט, תנו לו לטעות

איך ללמד את הילד להגן על עצמו? פשוט, תנו לו לטעות

אני בקצה מגרש המחשקים, מוצא עצמי דרוך כשאני צופה בבני מטפס בג’ונגל של מסלול הנינג’ה. כל תנודה, כל מעידה, והלב שלי מזנק לתוך גרוני. ‘זהירות!’ רציתי לצעוק, אבל התאפקתי. האם לא חובתי כהורה להגן עליו מכל פגיעה, גם אם זה אומר למנוע ממנו ליפול ממסגרת טיפוס?’ מצאתי את עצמי שואל. אבל ידעתי שאני מתמודד עם אחד הפרדוקסים ההוריים המשמעותיים ביותר – איך ללמד את הילד שלי להגן על עצמו תוך מתן הגנה והשגחת הורים?”

 

כל ההורים מתמודדים עם הדילמה הזו. אנחנו רוצים לעטוף את הילדים שלנו בבועה של בטיחות, להגן עליהם מכל פגיעה או פגיעה אפשרית, בין אם זה פיזי או רגשי. עם זאת, המציאות היא שלא תמיד נוכל להיות שם כדי להגן עליהם, והדרך הטובה ביותר להבטיח את שלומם היא ללמד אותם כיצד להגן על עצמם. להלן מדריך קצר ליצירת איזון זה:

1. **עודדו אוטונומיה**

כהורים, זה אינסטינקטיבי לקבל החלטות עבור ילדינו כדי לשמור עליהם בטוחים ונינוחים. עם זאת, זה יכול לגזול מהם את תחושת האוטונומיה שלהם. ילד לומד להגן על עצמו כאשר הוא יודע שיש לו את האוטונומיה לקבל החלטות. בין אם זה החלטה על החטיף לאכול או בחירת המשחק לשחק, החלטות קטנות עוזרות להם להבין סיבה ותוצאה. תנו להם כמה שיותר בחירה במקומות שלא חשוב לכם מה יבחרו, למשל תרצה לשתות בכוס הכחולה או האדומה, לגדולים יותר חשוב לך לחזור עד שמונה או שתוכל היום לחזור מוקדם יותר

2. **אפשרו טעויות- אין חכם כבעל ניסיון**

קשה לראות את הילדים שלנו נופלים או עושים טעויות. עם זאת, הגנת הורים מההשלכות של מעשיהם עלולה להגביל את הלמידה של הילדים שלנו.  טעויות הן המורים הטבעיים של החיים. כאשר מותר לילדים לעשות טעויות, הם חווים על בשרם את ההשלכות של מעשיהם. זה עוזר להם לקבל החלטות טובות יותר בעתיד, זה מכין אותם להתמודד בעולם האמיתי במקום שהוא מוגן יחסית וקל לתקן את הטעות.

3. **ללמד מודעות**

העולם, בדגש על העולם המקוון, יכול להיות מקום מסוכן. ללמד את ילדכם להיות מודע לסביבתו ולסביבה המקוונת שלו הוא צעד מכריע בהבטחת בטיחותם. דונו בנושאי בטיחות המתאימים לגיל כמו סכנת מזרים, מגע בטוח ולא בטוח, סוד טוב וסוד רע, החשיבות של הגדרות פרטיות במדיה חברתית ובמשחקים מקוונים ועוד.

4. **לספק הדרכה, לא לשלוט**

קל לבלבל בין שליטה להגנה. שליטה והשגחת הורים חשובים, אבל זה לא צריך לבוא על חשבון עיקוב הגדילה של הילד. אפליקציה לבקרת הורים יכולה לעזור במעקב אחר פעילות מקוונת, אבל שיחות על שימוש בטוח באינטרנט חשובות לא פחות. הדרכת ילדכם במקום לשלוט בהם עוזרת להם לקבל החלטות בטוחות יותר באופן עצמאי.

5. **דוגמא אישית **

ילדים לרוב מחכים את ההתנהגות  שהם רואים סביבם. הראו להם כיצד להגן על עצמם על ידי תרגול התנהגויות בטוחות בעצמכם. החל מחציית רחוב בבטחה, אינטראקציה מקוונת בצורה אחראית, ועד איך אתם מטפלים במצבים מסוכנים, כבוד לגבולות של אחרים וגינוני התנהגות מקוונים. שתפו אותם בהתלבטויות שהיו לכם בעת התנהגות כזו או אחרת והסיבות שבחרתם בדרך מסוימת. למדו אותם איך לחשוב, איך להסיק מסקנות, איך לקבל החלטות בצורה חכמה.

6. **הצג אנשים ומקומות בטוחים**

למדו את ילדכם לזהות אנשים ומקומות בטוחים בסביבתם. אלה יכולים להיות אנשי אבטחה, שכנים מהימנים או חברי משפחה, ומקומות ציבוריים כמו הספרייה או המרכז הקהילתי.

7. **התקשורת היא המפתח**

תקשורת פתוחה בין הורים לילדים ממלאת תפקיד חיוני ביכולת שלכם ללמד אותם להגן על עצמם. כשילדים מרגישים בנוח לדבר על הפחדים, החוויות והדאגות שלהם, קל להם יותר לבקש עזרה כשהם צריכים אותה. עודדו את ילדכם לשתף את היום שלו, את האינטראקציות שלו, גם במצב לא מקוון וגם באינטרנט. דיאלוג פתוח זה יוצר סביבה שבה הם יכולים ללמוד וליישם את אמצעי הבטיחות שאתם מלמדים אותם. תדאגו שהם יודעים שלא משנה מה קורה, כמה כעסתם עליהם לפני רגע, אם הם צריכים עזרה הם תמיד יכולים לפנות אליכם במקום לפנות לחברים ויועצים מפוקפקים באינטרנט. תוכלו גם להחליט על ‘מילת ביטחון’, כשהם אומרים אותה אתם יודעים שהם במצוקה וזקוקים לעזרתכם, אתם ניגשים אליהם בחמלה, הכלה וללא כל ביקורת ושיפוטיות.

8. **העציצו באמצעות ידע ומיומנויות**

ציידו את ילדכם בידע ובמיומנויות שהם צריכים כדי להגן על עצמם. זה עשוי לכלול שיעורי הגנה עצמית, שיעורי שחייה, או ללמד אותם כיצד לבקש עזרה במצבי חירום. כמו כן, לחנך אותם על גופם ועל זכותם לגבולות אישיים. העצמה זו לא רק עוזרת להם להישאר בטוחים אלא גם בונה את הביטחון שלהם.

9. **NLP ובטיחות ילדים**

תכנות לשוני מוחי (NLP) יכול להיות כלי רב עוצמה להורים ולילדים. זה יכול לעזור לכם להבין טוב יותר את הצרכים והפחדים של ילדכם, וכך קל יותר ללמד אותם כיצד להגן על עצמם. לדוגמה, אם ילדכם מפחד לעשות טעויות, טכניקות NLP יכולות לעזור לשנות את התפיסה שלהם. ההבנה שזה בסדר לעשות טעויות יכולה להעצים. כאשר ילדים מבינים שטעויות זה חלק מהלמידה, הם יכולים להתמודד עם מצבים בביטחון רב יותר, ולשפר את יכולתם להגן על עצמם. שימוש בשפה השקטה המאפשרת לתקשורת המקדמת קירבה ושיתוף להיות חלק מורגש בחיי היום יום שלכם יכול לעזור להימנע מהרבה מצבים מתסכלים ולעודד יצירת רגעי קסם.

לסיכום

הדחף להגן על ילדכם מכל פגיעה הוא טבעי, אך זכרו, המטרה הסופית היא לאפשר להם להגן על עצמם. זהו איזון עדין בין מתן הגנה לבין מתן החופש לטעות. כהורים, עלינו לספק את ההדרכה, הידע והמרחב לילדינו לגדול, ללמוד ולפתח את האינסטינקטים המגנים שלהם. התהליך עשוי להיראות מרתיע, וייתכנו מהמורות בדרך, אם זאת התוצאה היא אדם צעיר בעל ביטחון עצמי, בעל יכולת, שיכול לנווט את העולם בבטחה.

 

אל תהססו להמשיך ולחקור את הנושאים הנכללים במאמר זה, ועוד שאלות ותשובות, או מאמרים ארוכים יותר באתר שלנו כדי להצטייד בעוד יותר אסטרטגיות ותובנות להורות ועל החיים בכלל.

 

 

הוסף/הוסיפי תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *